Zavese – sve što bi trebalo da znate o njima

Zavese su nešto što se nalazi u svakom domu. Danas je ponuda zavesa veoma šarenolika i teško je pronaći baš one koje nam odgovaraju. Ipak, ma koliko se kupovina zavesa činila komplikovanom, postoje neka utvrđena pravila kako se kupuju zavese, na osnovu čega se biraju i uklapaju u enterijer.

Zavese – boja i stil

Zavese kombinujte sa nameštajem, slikama i drugim stvarima u sobi. Uz klasičan, starinski nameštaj birajte klasične zavese, a minimalističke, jednostavne za moderan enterijer. Tamnije boje su odlične za spavaću sobu, ali ne i za dnevnu gde je potrebno više svetla. Mada je danas sve dozvoljeno, pravilo je da zavese ne bude kontrastne u odnosu na zidove, nameštaj i tepihe.

zavese

Montiranje zavesa

Možete imati najlepše, najskuplje, najelegantnije zavese, ali ako ih pogrešno postavite, sve “pada u vodu”. Standard je 7 cm iznad prozora, ako želite da prostorija izgleda viša, postavite ih na 15 cm. Veliko ogledalo na suprotnom zidu će takođe doprineti da tavanica izgleda viša.

zavese2

Inspiracija za odabir najlepših zavesa

Obavezno pre nego što se odlučite da kupite zavese, prelistajte magazine, internet prodavnice ili naprosto posetite prijatelje koji imaju ono što vam se dopada. Bolje da proces odabira bude što duži, jer zavese sigurno nećete često menjati. Zavese bi trebalo da odražavaju ličnost ukućana i ne kopirajte slike iz časopisa i ono što ste videli kod prijatelja. To neka vam budu ideje vodilje, ali znajte da ono što izgleda lepo kod nekoga, ne mora tako da deluje kod vas. Odaberite model koji odražava vaš stil i ukus, čak i kada vas ubeđuju u suprotno.

Neka opšta pravila prilikom odabira zavesa

Zavese uvek kombinujte sa detaljima u Vašoj sobi, poput nameštaja, slika i dr. Uz klasičan, stilski i starinski nameštaj idu odlično klasične i tradicionalne zavese, dok su minimalističke, jednostavne zavese namenjene modernijem ambijentu. Tamnije nijanse zavesa odlično odgovaraju spavaćoj sobi, dok su za dnevnu sobu namenjene zavese svetlijih tonova, jer i sama prostorija zahteva više svetla. U današnje vreme, sve je dozvoljeno što se tiče mode i stila. Pravilo je da zavese ne prave kontrast u odnosu na zidove, tepih ili nameštaj.

Zavese u kuhinji?

Za kuhinju je veoma važno da odaberete nešto što je praktično za održavanje, ali da pritom i dobro izgleda. U zavisnosti od veličine prozora i boje kuhinje sigurno ćete se odlučiti za dobru varijantu. Ono što je najvažnije jeste da se lako skidaju, peru i po mogućstvu da su bez potrebe za peglanjem.

Zavese za zamračivanje

Zavese za zamračivanje ili poznatije kao draperije, veoma su popularne u poslednje vreme kod nas. Za njihovu montažu biće vam potrebne duple garnišne, na kojima će do prozora visiti obične zavese a draperije će ih vizuelno preklopiti. Po potrebi ćete moći da zamračite prostoriju, što je dobra varijanta ako nemate roletne.

 

zavese3

Zavese za spavaću sobu

Kada je u pitanju odabir zavesa za spavaću sobu, trebalo bi da budu neke neutralne, tople boje. Za spavaću sobu nemojte birati napadne nijanse niti dezene. Možda će vam se ispočetka čini kao dobra ideja, ali opšte je poznato da se za spavaću sobu dezeni i boje nameštaja, zidova i zavesa biraju tako da vas opuste kako biste imali miran san i lepo buđenje. I za spavaće sobe predlažemo da stavite draperije, jer je dodatno zamračivanje uvek dobrodošlo.

Gde naći inspiraciju?

Ukoliko i dalje imate dilemu oko odabira zavesa, posetite online prodavnicu Highendcurtain koja je nama bila inspiracija za ovaj tekst. Proverili smo, šalju širom sveta, tako da možda baš njihova ideja ili zavesa bude ono što vam je potrebno?

zavese4

 

 

 

 

Leave a Reply