Papir maše

Papir maše: šolja.
Papir maše: šolja. Foto: http://annwood.net

Šta je pre svega papir maše? Tehnika papir maše (pair maché) spada u likovnu tehniku i u prevodu znači “sažvakan” papir. Pomoću papirnih traka ili uopšte paira (novina, kartona) se pravi masa koja služi za oblikovanje. Ponekad se umesto papira koristi i tekstilni marerijal, ali u principu je papir sasvim dovoljan.

Istorija papir maše tehnike

U drevnom Egiptu su se posmrtne maske pravile od preteče današnje papir maše mase.

Na Srednjem i Dalekom Istoku je takođe ova tehnika od davnina bila zastupljena. U Persiji i Kašmiru su od papir mašea pravljene razne ukrasne kutije, tacne i police, dok su u Japanu i Kini pravljeni plastificirani ukrasni proizvodi od papir mašea. U Japanu i Indiji se ova tehnika još koristila i za dekorisanje borbenih oklopa i štitova.

U Evropu je ova tehnika stigla početkom 18. veka i koristila se kao alternativna, jeftinija masa u vajarstvu i arhitekturi umesto maltera i klesanog drveta. Koristila se i za pravljenje laminata, leđa od stolica, crkvenih ukrasa itd.

Papir maše masa se pravi na dva načina:

 • kada se trake papira potope u lepilo (drvofiks ili lepilo za tapete) i zatim se lepe na prethodno pripremljen predmet. To može biti: balon, lopta, bilo koja plastična, drvena, metalna … figura, nameštaj itd.
Papir maše: oblaganje predmeta papirom
Papir maše: oblaganje novinskim trakama (levo) i oblaganje belim papirom (desno). Foto: http://cdn.instructables.com i http://i.pinger.pl
 • kada se u činiju sa vodom potope novine ili bilo koji drugi papir, zatim se doda lepilo za tapete ili drvofiks. Ovu masu treba ostaviti jedan dan da se dobro natopi papir i povremeno promešati. Nakon toga se ocedi višak vode kroz cediljku i muti sa mikserom da bi se dobila kašasta masa. Ovu masu možete naneti takođe na bilo koji predmet (npr. na činiju obloženu najlon kesom) da bi poprimila određen oblik, ostaviti je 24 h da se stegne i zatim je skinuti sa određenog predmeta.
Papir maše masa od novina i čistog papira.
Papir maše masa: od novina – levo i od belog papira – desno. Foto: http://www.papiermache.co.uk i http://www.instructables.com

Kada se papir maše masa dovoljno stvrdne nju je moguće brusiti, šmirglati i obrađivati kao drvo. Ova masa je jako zahvalna da se na njoj primeni i dekupaž – salveta tehnika.

Tehnika papir maše je jedna od čestih tehnika koje primenjuju deca u školama, jer je ona dobar primer kako reciklaža može imati i svoju primenu u umetnosti.

Papir maše: bundeva.
Papir maše: bundeva. Foto: http://www.instructables.com
Papir maše: uskršnja jaja.
Papir maše: uskršnja jaja. Foto: http://www.notmartha.org
Papir maše: ribica.
Papir maše: ribica. Foto: http://wetcatbooks.com
Papir maše: venecijanska maska.
Papir maše: venecijanska maska. Foto: http://www.familyholiday.net

Više o ovoj tehnici možete da pročitate OVDE.

3 Responses

 1. Lebdeće šolje od cveća i zrna kafe - uradi sam

  […] Papir maše […]

 2. Papir maše - čizmica DIY (uradi sam)
  Papir maše - čizmica DIY (uradi sam) at |

  […] Papir maše […]

 3. Papir maše masa od kutija za jaja - Moj ručni rad - Kreativne ideje

  […] Papir maše […]

Leave a Reply