Oslikavanje stakla

Staklo je tako divan materijal! Ukoliko se iskombinuju vešte ruke oslivanja sa bojom i staklom, može nastati pravo remek-delo.

Oslikavanje stakla postaje sve više i više popularno, pogotovo kod osoba koje žele da predmetima u svom domu daju poseban izgled. I ne samo to, ovakvo jedno mini-remek-delo može biti savršen poklon za bilo kog prijatelja ili rođaka.

Oslikavanje stakla - flaše
Slika preuzeta sa: http://my.hgtv.com/

Šta je potrebno za oslikavanje stakla?

Kako biste oslikali staklo i napravili nešto što će zaista svima da zapadne za oko, svakako vam je potreban komad stakla, odnosno predmet na kom želite da radite. Iako se nekad od običnih predmeta može napraviti nešto fantastično, mi predlažemo da potražite čaše, vaze, tegle ili flaše neobičnih oblika kako bi ovo što radite zaista bilo posebno.

Važno je znati da za oslikavanje stakla postoje:

 1. konturne boje ( pomoću njih se ocrtavaju konture željenih oblika)
 2. boje za oslikavanje stakla (služe za ispunjavanje prostora određenog konturnom bojom)
 3. četkice (tanje i deblje u zavisnosti od zahtevanog šablona)

Kako biste na staklu ocrtali baš ono što želite, slobodno koristite šablon. Šablon predstavlja željenu sliku koju odštampate na papiru u odgovarajućim dimenzijama i zalepite je na staklo iznutra. Potom, sa spoljne strane crtate po linijima – za početnike je ovako mnogo lakše jer je teško slobodnom rukom iscrtati sve željene oblike pravilno.

Kako biste zadržali trajnost boje na staklu, poželjno je da je “zapečete” u rerni. Boju možete zapeći na 160C stepeni oko 40 minuta. Ipak, predmete urađene tehnikom oslikavanja stakla nije poželjno prati u sudomašini.

6 Responses

 1. Kiki
  Kiki at |

  Ja sam koristila boje za vitraz.Kontur pastu pa sam obojila i zapekla…ali boja se brisala i sa obicnom suvom krpom.Nerazumijem zasto?

  Reply
 2. Kiki
  Kiki at |

  Hvala puno na odgovoru! A da li znate koja zastita se moze koristiti kad se boji sa lakom za nokte na pitarima za cvijece?Ne zelim da lak opada brzo,pa me zanima neka zastita…neki sprej…ako znate,molim vas za odgovor kako se zove taj sprej?

  Reply
 3. DIY boca od vina kao dekoracija
  DIY boca od vina kao dekoracija at |

  […] Oslikavanje stakla […]

 4. Oslikavanje stakla - dekorativne flaše
  Oslikavanje stakla - dekorativne flaše at |

  […] Oslikavanje stakla […]

 5. Oslikavanje tegli - DIY (uradi sam)
  Oslikavanje tegli - DIY (uradi sam) at |

  […] Oslikavanje stakla […]

Leave a Reply