Nakit od papira

 

Nakit od papira - perle od papira 2

Nakit od papira postaje sve popularniji i to sigurno nije neopravdano. Nakit od papira može da izradi svako, ne košta mnogo, ne zahteva poseban alat i materijal, a velika prednost je što perle od papira nisu teške, pa takav nakit ma koliko bio glomazan nije opterećenje za nežne ženske uši, prstiće ili vrat.

Nakit od papira – kako se prave perle od papira

Za izradu papirnih perli potrebno vam je sledeće:

  • ukrasni papir, novinski papir, ili papir u nekom dezenu u kom želite da izradite vaš nakit
  • lepak za papir u stiku (radi lakšeg razmazivanja)
  • drveni štapić okruglog preseka, na koji ćete motati vaše perle
  • šljokice, boje, akrilni lak i sve ostalo što možete iskoristiti za dekoraciju gotovih perli i njihovo učvršćivanje

Perle od papira – šema

Kako biste napravili pepirne perle, potrebno je da osmislite oblik koji želite da napravite i u skladu sa tim isečete trake od papira. Na slikama dole možete videti kako izgledaju perle od kog isečenog oblika:

Nakit od papira - perle od papira 7Nakit od papira - perle od papira 4

Perle od papira – proces izrade

Kada se odlučite za željeni oblik perle, potrebno je i da definišete kolika veličina vam je potrebna za vaš nakit od papira. Što veću perlu želite, to bi traka koju isecate trebala biti veća. Širina perle takođe zavisi od isečene širine papira, a ako želite da napravite više jednakih papirnih perli, tada je važno da i papiri koje isečete budu potpuno jednaki.

Proces izrade nije težak. Potrebno je da uzmete drveni (ili neki drugi deblji štapić) i da namotate krug-dva papira na njega. Potom, ostatak papira premažite lepkom za papir i namotavajte dalje. Vodite računa da papirnu perlu lepo stisnete i čvrsto namotate kako bi ona bila lepo formirana.  Prilikom ovog procesa, pazite da vam se sama perla ne zalepi za osnovu na koju je motate, pa ne bi bilo loše da je “svučete” sa osnove čim završite sa motanjem. Tako dobijenu papirnu perlicu možete premazati lakom za nokte, nekom bojom ili dodati šljokice. Veoma je važno da perle prelakirate jer u suprotnom njihova postojanost i čvrstoća će nestati. Usled kontakta sa vodom ili vlagom, perle bi mogle da se deformišu i pokvare.

Nakit od papira - perle od papira 3

 

Video uputstvo za izradu papirnih perli – nakit od papira

 

 

 

Leave a Reply