Heklanje

Heklanje – tehnika i materijali

Heklanje - prekrivač Heklanje je vrlo rasprostranjen i popularan ručni rad.

Prema nekim teorijama koje nikada nisu dokazane, poteklo je od tradicionalnih ručnih radova iz Arabije, Južne Amerike ili Kine. Još uvek se ne zna tačno gde i kada je nastalo, ali podaci o primeni heklanja pronađeni su gotovo u celom svetu. U Evropi je ovaj ručni rad postao popularan u XIX veku. Do skoro se mislilo da je prva štampana šema za heklanje objavljena u holandskom časopisu “Penelope” 1824.godine, međutim, šeme za heklanje su pronađene i u jednom švedskom časopisu iz 1819. U XIX veku, kada je u Irskoj zavladala velika kriza i glad, pojavila se proizvodnja heklane čipke, kao jedan od alternativnih načina da osiromašeni radnici zarade nešto novca. Prva knjiga sa šemama za izradu irske čipke, objavljena je 1846. godine. Irska čipka je postala vrlo popularna I rasprostranjena u svetu, a ta popularnost se zadržala sve do kraja I svetskog rata.

Vremenom je heklanje imalo i uspone i padove. Kako se menjala moda, tako je popularnost ovog zanata rasla ili opadala. Što se tiče vremena u kojem živimo, može se reći da je vidno oživelo interesovanje za ovaj ručni rad. Danas je dostupno puno knjiga iz kojih možete naučiti da heklate, od početnog stadijuma, preko srednjeg do naprednog.

Tehnika heklanja, podrazumeva preplitanje niti uz pomoć heklice ( kukice) , radi dobijanja tkanine. U zavisnosti od tehnike rada i alata koji se koristi, heklanje se može podeliti na više grupa.

Klasično heklanje, koje je i najzastupljenije, gde se prilikom rada koristi obična heklica ( nalik štapiću sa kukicom na jednom kraju ) koja može biti različitih dimenzija i napravljena od više vrsta materijala – drveta, metala ili plastike.

Heklanje viljuškom je tehnika heklanja u kojoj se pored heklice koristi i posebna alatka koja se naziva viljuška ili razboj za izradu čipke. To je vrlo lepa i naizgled jednostavna tehnika koja je bila popularna u viktorijansko doba. Podrazumeva heklanje traka, koje se zatim međusobno spajaju. Mogućnosti koje daje ova tehnika su ogromne, jer je bezbroj načina na koji se mogu spojiti trake.

Tunižansko ( ili avganistansko ) heklanje, za koje se koristi i termin pleteno heklanje, jer se kao kod pletenja sve petlje jednog reda nalaze nanizane na heklici koja se razlikuje od klasične. Heklice koje se koriste za tunižansko heklanje su izdužene i imaju kukicu na jednom i graničnik na drugom kraju, ili su duple heklice koje imaju kuke na oba kraja. Kod tunižanskog heklanja rad se odvija u dve faze – u polaznom redu se nanižu petlje, a u povratnom se bodovi završavaju.

heklanje1Heklanjem se mogu izrađivati razne stvari, od odevnih predmeta, preko nakita i modnih detalja, do igračaka ili predmeta koji koriste za uređenje enterijera. Mogućnosti su zaista neograničene.

Da biste napravili nešto ovom tehnikom, pored prediva, odgovarajuće heklice i savladane osnove heklanja, potrebno je puno volje, strpljenja i ljubavi prema tome što radite. Ako svemu dodate maštu i um dovoljno otovren I neopterećen granicama, verujte mi, zaista ćete biti u stanju da stvarate prava čuda od konca.

 

Autor teksta: Danijela Jovančić

Radovi: Unikatea

 

 

 

 

4 Responses

 1. DIY svetleći tepih
  DIY svetleći tepih at |

  […] Heklanje […]

 2. Heklano srce
  Heklano srce at |

  […] Heklanje […]

 3. Amigurumi
  Amigurumi at |

  […] Heklanje […]

 4. Svetlana
  Svetlana at |

  Zanimljiv sajt…heklanje mi je posebno privlacno…

  Reply

Leave a Reply