Beadwork – nakit od perlica

 

Šta je BEADWORK?beadwork-nakit-od-perlica

Pod pojmom beadwork podrazumevamo bilo kakav rad sa perlicama. Svaki put kada nižete perlice, pletete ih, uvrćete u nizu – vi radite beadwork – perlice.

Beadwork se uglavnom radi uz pomoć upotrebe raznih šema ( slično kao i kod pletenja i heklanja), i uz pomoć ovih šema uplitanjem perlica dobijamo neku vrstu mustre ili oblika.

Perlice za izradu nakita

Da bismo napravili nakit, uglavnom se koriste perlice koje se popularno se nazivaju “seed beads” (seme-perlice). One se upravo tako i nazivaju jer svojim oblikom podsećaju na semena. Ove perlice mogu da se pronađu u veoma malim dimenzijama pa sve do velikih. Ponekad pod ovim imenom uključujemo i razne oblike kao što su kockaste, “bugle” perlice i u obliku kapljice, koje se u principu ne rangiraju kao “seed beads”

Veličine perlica (kada kupujete na stranim sajtovima) mogu da variriaju i one su od 22/0 do 6/0 (velike). Ovaj broj ugrubo definiše koliko je perlica potrebno složiti kako bi se dobio jedan inč (oko 2,5cm).

Tehnike nizanja perlica – beadwork-aPeyote - šema

Nizanje perlica može da se radi ili samo uz provlačenje sajle (konca) ili uz pomoć igle koju nazivamo (igla za beading). Danas je za beadwork najpopularnije koristiti iglu, i uz pomoć  nje mogu da se postignu izvanredni rezultati. Postoji veliki broj poznatih i priznatih mustri, odnosno načina povezivanja perlica a neki od najpoznatiji su:

Peyote stich (okrugli, kockasti, Herringbone), pravouglo povezivanje (Right Angle Wave) – radi se uz ponić dve igle uglavnom, Netting (mreža), Spiral Rope (spiralno uže), Daisy Chain, Chevron Stich, Afrički Helix i Dutch Spiral.

Začetci ove popularne tehnike su na svetskom nivou, pa su i nazivi svih tehnika u stranoj terminologiji. Za lakše istraživanje, dovoljno je da u pretraživače kucate originalne nazive tehnika i da se upustite u prelepi svet perličanja, odnosno, beadwork-a.

6 Responses

 1. izrada nakita
  izrada nakita at |

  Ukoliko pogledamo strane sajtove i devojke koje se bave izradom nakita i uporedimo ih sa našim, stičemo utisak da je generalno rad sa perlicama kod nas tek na začetku. Nadam se da će se sve više popularizovati, jer perlice daju toliko mogućnosti ne samo za izradu nakita već i za izradu raznih drugih predmeta.

  Reply
  1. sl
   sl at |

   pozdrav,molim za link nekog stranog sajta.jako me interesuju perlice,a internet ne znam bas OK.hvala

   Reply
 2. Andrea
  Andrea at |

  Pozdrav mene zanima samo perlice nakit radit 🤓

  Reply
 3. sl
  sl at |

  a,, kako da pogledam neki strani sajt sa nekom od devojaka…?molim Vas za link ili savet.Ja sam pocetnik u svemu…unapred hvala

  Reply
 4. lidija novacic
  lidija novacic at |

  pocetnik sam , zelim nauciti korak ,hod i savrsenstvo nizanja perlica. S postovanjem lidija Novacic

  Reply
 5. Novogodišnja jelkica od perlica - Moj ručni rad - Kreativne ideje

  […] Beadwork – nakit od perlica […]

Leave a Reply