Nakit od filca

Nakit od filca

Od pre nekih desetak godina i kod nas na Balkanu je postalo veoma popularno izrađivati nakit od filca. Naravno, kao i sa svim ostalim tehnikama i materijalima, i ovde smo se prvo sreli sa velikim problemom nabavke istog filca ali prethodno i razumevanja šta je to FILC?

Šta je filc?

Filc je posebna vrsta vune, one najfinije i najmekše. Filc se može kupiti u različitim bojama, i pakovanjima. Filc je u sastavu 100% vuna koja je predviđena za pustovanje. Možete ga kupiti u raznim oblicima u zavisnosti od toga šta želite.  Možete kupiti filc u tablama ( ovaj filc i nije prava vuna, uglavnom se pravi od poliestera ) , zgodan je za sečenje, našivanje, opšivanje ili pravljenje predmeta koje ćete puniti. Pogledajte novogodišnji ukrasi od filca. Ovaj filc u tablama može da se nađe i u obliku dekorativnog filca (filcana tabla sa nekim printom ili dezenom na sebi). Ono što nas najviše zanima jeste ovaj prirodan filc za pustovanje, odnosno napravljen od 100% prirodne vune. On je veoma mekan, izgleda kao obojena vatica i kupuje se u veoma malim gramažama jer je lagan.

Šta je filc?
Pakovanja filca u bojama

Nakit od filca – izrada

Da biste napravili nakit od filca, potrebno je da savladate tehniku pravljenja kuglica i sličnih oblika. Pravljenje ovih elemanta je trodimenzionalno, i uključuje ipak malo veštine. Pripremite se na to da će vam ruke možda biti malo suvlje, pa ako odlučite da se bavite ovim, kupite dobru kremu za ruke.

Potreban materijal i alat

Ono što je odlično kod tehnike filcanja jeste to što vam zaista nije potrebna velika količina alata, materijala i propratnih detalja.

 • filc ( jedna ili više boja)
 • posuda sa mlakom vodom
 • deterdženz za posuđe
 • igla za filcanje (ukoliko želite da vašim kuglicama dodate neki detalj ili raznobojnost)
 • alat za sklapanje nakita (ako želite da vaše kuglice postanu minđušice, ogrlica ili nešto treće)

Poroces izrade nakita od filca

Kako biste napravili kuglice za nakit, potrebno je da “iščupkate” malo filca sa vaše gomilice. Vodite računa da će se količna filca drastično smanjiti kada se pokvasi i ufilca, tako da uzmete malo više u startu. Uvek možete naknadno dodati još malo filca na postojeću kuglicu kako biste postigli željenu veličinu. Sve je stvar iskustva, pa ćete već nakon nekoliko kuglica biti pravi majstor u određivanju veličine.

nakit od filca 1
Foto: http://rosiepink.typepad.co.uk/

Isčupkanu količinu filca umotajte u “rolnicu”:

nakit od filca 2
Foto: http://rosiepink.typepad.co.uk/

Iz rolnice, izvucite malo filca kao što je prikazano na slici:

nakit od filca 3
Foto: http://rosiepink.typepad.co.uk/

Izvučeni filc presavijte preko rolnice i uhvatite je za kraj (vidi sliku ispod):

nakit od filca 4
Foto: http://rosiepink.typepad.co.uk/

Držite filc i potopite ga u mlako vodu u koju ste stavili nekoliko kapi sapunice za pranje posuđe:

nakit od filca 5
Foto: http://rosiepink.typepad.co.uk/

Kada se filc potpuno pokvasi, pozicionirajte ga između dlanova i lagano, ne pritiskajući jako, trljajte dlanove kako biste oformili kuglicu. Voda će se lagano cediti iz nje, a vi kako osetite da je kuglica čvršća, možete više i da je stisnete. Ovaj proces se vrši sve dok ne dobijete čvrstu oformljenu kuglicu. Ako vam je kuglica previše mala, na nju možete uvek dodati malo “načupkanog” filca (nemojte previše, bolje više puta po manje), i ponoviti proces trljanja u rukama.

nakit od filca 6
Foto: http://rosiepink.typepad.co.uk/

Kada dobijete kuglicu, ona će biti sapunjava i mokra, ali ne brinite. Ostavite je da se osuši, i kada bude suva, ona će dobiti svoju lakoću i mekoću. Ove kuglice su idealne za minđuše, jer su izuzetno lagane.

nakit od filca 7
Foto: http://rosiepink.typepad.co.uk/

Na gotovu i osušenu kuglicu možete ušiti klasičnom iglom neke motive (vidi sliku dole), ili ufilcati posebno neke motive (uz pomoć igle za filcanje). Sa iglom za filcanje se radi sa suvim filcom tako što se postavi mala količina filca u drugoj boji i preko njega se bocka (tj. ubada) u osnovu, sve dok se oni ne spoje.

nakit od filca 9
Foto: http://rosiepink.typepad.co.uk/
filcanje
Foto: http://handmadefelttoys.com/

Prednost izrađenog nakta od filca leži upravo u tome što je on lagan, što se može divno kombinovati sa drugim tekstilnim materijalima, i što je savršen za zimu. Od filca možete napraviti i druge oblike za nakit (ne samo kuglice). Postupak je isti, samo što ćete rukama umesto kuglice, da pravite npr. trake koje možete iskombinovati u ogrlicu:

ogrlica od filca
Foto: etsy.com

Od filca možete napraviti i simpatične prstenčiće i na njih našiti neke detalje:

Prsten od filca
Foto: http://www.small-good-things.com/

Uglavnom, ono što želite da napravite od filca, zaista je stvar vaše mašte. Rad sa filcom je sličan radu sa polimernom glinom – samo nebo vam je granica u kreativnosti.

Filc možete kupiti u skoro svim bolje opremljenim hobi prodavnicama.

8 Responses

 1. Srce od filca za majice - uradi sam
  Srce od filca za majice - uradi sam at |

  […] Nakit od filca […]

 2. danijela
  danijela at |

  predivno…kod nas u podgorici je nemoguce kupiti vunicu za filc..mozete li mi pomoci informacijom,kako najbrze i najpocvoljnije da nabavim ovu vunicu…hvala <3

  Reply
 3. Ivana
  Ivana at |

  Divan je nakit! Gde kupujete filc? U klupku i taj u tablama sto ste pomenuli.Hvala.

  Reply
  1. Zoran
   Zoran at |

   Gde kupiti filc vunu u Srbiji?

   Reply
   1. Sladjana Zlatanović
    Sladjana Zlatanović at |

    Na fb-u postoji stranica Prodaja vune Indjija, tamo možete kupiti merino vunu za filc.

    Reply
    1. Daca R.
     Daca R. at |

     Hvala Sladjka 😉

     Reply
 4. Kreativne ideje sa sijalicama - Moj ručni rad - Kreativne ideje

  […] Nakit od filca […]

 5. Jelena
  Jelena at |

  Zainteresovana sam da kupim ovu raznobojnu ogrlicu. Da li je proizvodite i koja je cena?

  Reply

Leave a Reply