Pletenje

Pletivo - pletenje Pletenje je svakako jedan od najstarijih ručnih radova, i možemo reći da je ovo više zanatska metoda iako u poslednje vreme poprima epitet ručnog rada. Život bez pletenja je u prošlosti bilo nemoguće zamisliti, jer se većina odevnih i upotrebnih predmeta izrađivalo upravo ovom tehnikom.

Tehnika pletenja zahteva igle za pletenje i niz mustri i šema uz pomoću kojih se niti upliću kako bi se dobio neki predmet. Danas, postoje i mašine za pletenje, ali pošto smo mi portal koji se bavi ručnim radovima, ipak ćemo se zadržati na ručnom pletenju.

U pletenju postoje razne vrste igala za pletenje i one se dele po svojim debljinama. Debljina igle za pletenje se bira u skladu sa debljinom vune ili konca, kao i u skladu sa željom da li želite da pletivo bude zbijeno ili rupičasto.

Šta je potrebno za pletenje?

Ukoliko ste početnik, a zaista želite da u plovite u čaroban svet pletenja, evo par saveta za početak:

 1. Kupite svoje prve igle za pletenje i vunu. Neka vas prodavačica posavetuje koje igle idu uz odabranu vunicu. Gledajte da odaberete vunu ili pamučni konac koji neće biti čupav ili sa nekim dodacima, već gladak i ravan. Takođe, nemojte uzimati najtanje predivo kao ni najtanje igle. Za početak pokušajte da isplete sebi jedan šal.
 2. Ukoliko imate baku ili nekoga u porodici (prijatelja) koji zna da plete, otiđite na par egzaktnih časova.
 3. Ako volite da bude samouki, istražite poznate mreže kao što su YouTube, i tražeći (na engleskom jeziku) uputstva koja vas zanimaju
 4. Ono što je najpotrebnije za pletenje je svakako volja! Bez jake volje nema ni napretka, a pogotovo morate biti uporni. Zamršavanje i odmršavanje su potpuno normalni na početku.

Mustre za pletenje

Ni najveštije u pletenju ponekad ne mogu bez mustre. Odabir prave mustre (šeme) može da učini da vaš predmet izgleda fantastično. Evo nekih mustri koje će vam se možda dopasti:

mustre za pletenje

Još mustri za pletenje možete pronaći ovde.

2 Responses

 1. Amigurumi
  Amigurumi at |

  […] Pletenje […]

 2. Šema za pletenje - pončo za devojčice - Moj ručni rad - Kreativne ideje

  […] Pletenje […]

Leave a Reply