Dekupaž – salveta tehnika

 

Šta je dekupaž?

dekupaž ukras
Foto: etsyrussianteam.blogspot.com

Dekupaž – salveta tehnika  je je kao tehnika prvi put objašnjen u 20. veku iako se ova tehnika primenjivala i mnogo ranije. Ova drevna tehnika je u Evropu stigla iz Kine čak u 12. veku. Kinezi su je doveli do savršenstva i uz pomoć nje su dekorisali razne drvene predmete,  lampione i sl. Ipak, tek u 20. veku su Francuzi odlučili da ovoj tehnici daju i ime. Ovo ime ima značenje koje je dobilo od francuske reči ‘decouper’ koja u prevodu znači ‘ iseći, isecati’. Ova tehnika podrazumeva kreativnu tehniku uz pomoću koje se radi ukrašavanje raznih predmeta tako što se slike isecaju sa raznih papira ili salveta i nanose u slojevima na određeni predmet uz pomoć lepka. Ova tehnika je bila posebno popularna u Veneciji, gde je zamenjivala fino oslikavanje predmeta uz pomoć lakova i boja, već su se gotovi motivi isecali i pažljivo lepili, tako da je skoro bilo nemoguće odrediti da li je predmet oslikan ili ukrašen dekupažom.

U Srbiji je dekupaž postao veoma popularan u poslednjih nekoliko godina, i njegova ekspanzija je zaista primetna. Skoro na svakom koraku možete kupiti unikatne predmete ukrašene ovom tehnikom, i ljudi se sve češće odlučuju na ovakav izbor poklona.

 

Dekupaž – potrebni materijal i alati

dekupaž alat
Foto:http: grayscrafts.com

Ukoliko vas privlači ova tehnika, ono što morate znati – početci možda mogu biti jeftini i improvizovani, ali kako budete dubklje zaranjali u svet dekupaža, moraćete više novca i vremena da izdvojite za ovu ljubav. Naravno, idealno bi bilo kada biste uspeli prodati sve što napravite, ali bitna je ljubav zar ne? Evo koji su to materijali i alati neophodni za bavljenje dekupažom:

 • predmeti na kojima želite da radite vaš dekupaž – možete odabrati neki stari nameštaj, poslužavnik i sl. Samo mašta je granica!
 • salvete – predstavljaju najpogodniji način za korišćenje slika. Višeslojne sa lepim slikama omogućiće vam da predmet zaista izgleda kao oslikan. Ipak, možete koristiti i slike sa običnih papira, mada će vam u tom slučaju biti teže da „sakrijete“ ivice i prelaze.
 • lepak – u zavisnosti od materijala vašeg predmeta koji želite da ukrašavate, zavisiće  i odabir lepka. Samo po sebi, nameće se situacija da koliko različitih predmeta imate od različitih materijala, toliko ćete i različitih lepkova morati da kupite.
 • makaze – vodite računa da su makaze, skalperi i ostali alati za sečenje veoma važni. Nemojte koristiti tupe alate jer ćete pokidati salvete i slike koje isecate.
 • četkice – potrebno je više vrsta četkica: četkica za lepak (najbolje je da bude široka i tanka), četkica za lak (ukoliko želite vaš predmet da prelakirate na kraju), četkica za boju (ako se odlučite da vašem predmetu date osnovnu boju pre nanošenja salvete)
 • lak – kako biste vaš rad zaštitili i dali mu finalni sjaj, potrebno je sve prelakirati odgovarajućim lakom.
 • ostalo – pod ostalo, mislimo sve što vam padne na pamet: šabloni za dekupaž, konturne paste, akrilne boje, sunđerčići, šljokice i sve ono što vam mašta pruži.

 

Dekupaž -salveta tehnika– postupak izrade

Kako bi vaš predmet zablistao u novom „dekupažiranom“ ruhu, to nije ni malo lako. Mnogo strpljenja i truda je potrebno da započnete i završite jedan predmet. Evo odakle da počnete:

 1. Pripremite predmet za rad sa njim – ukoliko je to neki stari komad nameštaja ili nešto što želite da restaurirate onda je potrebno prethodno da ga ošmirglate i
  Dekupaž -postupak izrade
  Foto: adorable-home.com

  načinite površinu glatkom i pogodnom za rad. Takođe, preporučljivo je predmete premazati temeljnom bojom koja će dati kontrast motivu koji želite da zalepite.

 2. Pripremite sliku (motiv) koji želite da koristite – potrebno je pažljivo iseći motiv koji želite da koristite i ukoliko se radi o salveti, uzeti najtanji sloj.
 3. Lepljenje motiva na predmet – kako biste zalepili motiv uspešno potrebno je da ga prvo pozicionirate na predmet na željeno mesto, a zatim četkicom nanosite lepak tako što ćete dobro nakvasiti sliku pokretima od sredine ka krajevima vodeći računa da se slika ne izgužva i nabora. Nakon sušenja prethodnog sloja, možete naneti novi sloj sa novom slikom i tako slagati više motiva jedan preko ili pored drugog.
 4. Lakiranje gotovog predmeta – kada ste predmet ukrasili kako ste želeli i nakon što se osuši, tada sve možete prelakirati odgovarajućim (akrilnim ili nekim drugim lakom). Ovo će dati završni sjaj i lep izgled vašem predmetu.

 

Pogledajte ideje na našem sajtu:
Dekupaž držač peškira

 

9 Responses

 1. ljilja rosic
  ljilja rosic at |

  dopada mi se mnogo
  ,

  Reply
 2. DIY srce za zaljubljene
  DIY srce za zaljubljene at |

  […] Dekupaž – salveta tehnika […]

 3. Providni list
  Providni list at |

  […] Dekupaž – salveta tehnika […]

 4. Farbanje jaja dekupaž tehnikom
  Farbanje jaja dekupaž tehnikom at |

  […] Dekupaž – salveta tehnika […]

 5. Dekorativna punjena uskršnja jaja - papir maše

  […] Dekupaž – salveta tehnika […]

 6. Narukvica od štapića za sladoled
  Narukvica od štapića za sladoled at |

  […] Dekupaž – salveta tehnika […]

 7. Dekupaž na sveći sa salvetama - Moj ručni rad - Kreativne ideje

  […] Dekupaž – salveta tehnika […]

 8. Nick
  Nick at |

  Dekupaz tehnika mi se jako svidja jer farbanje jaja ovom tehnikom nije neki problem, licno je radio i nisam se pokajao, samo bih vas pitao za jedan savjet. Zelim da jednu finu providnu flasu odnosno vaznu ukrasim dekupaz tehnikom, pa me interesuje pored bijele akrilne boje na podlozi odnosno vazni, za koju sam se vec odlucio, dal treba koristiti neku vrsu lijepka i ako treba kako ga primjeniti. Sve u svemu pozdravljam vas uz molbu da mi odgovorite na mail.

  Reply
 9. Drvena stolica - restauracija - Moj ručni rad - Kreativne ideje

  […] Dekupaž – salveta tehnika […]

Leave a Reply