Tkanje tapiserija

Tkanje tapiserija je jedan od najstarijih zanata koji je preživeo razne promene i modifikacije kako bi postao moderan i prilagođen današnjim potrebama. Teško da ćete nekome platiti za tkanje tepiha (ili sami uraditi), jer zahteva dosta vremena, razboj za tkanje i slično. Ipak, ovaj zanat može da se primeni i na pravljenje simpatičnih modernih stvarčica koje možete iskoristiti za poklon nekome ili kao dekoracije za svoj dom.

Tkanje tapiserija – potreban alat i materijal

Za tkanje tapiserija u kućnom, hobi izdanju biće vam potrebno sledeće:

  • stari drveni ram (možete i napraviti poseban za ovu priliku)
  • razna vuna (u bojama koje želite da koristite)
  • deblja igla za vunu
  • viljuška (ili češalj sa širim razmakom “zubića”
  • ekseri
tkanje tapiserija materijal
Foto: http://www.gatheringbeauty.com/

Tkanje tapiserija – proces izrade

Uzmite vunicu koja će vam biti osnova (potka za tkanje). Namotajte je kao na slici (vidi dole). Mi vam preporučujemo da zakucate ekserčiće na jednake razmake kako bi vam držali niti na istom razmaku. Za potku odaberite neku vunicu koja nije čupava već glatka, kako bi vam naknadni rad bio lakši. Ukoliko želite da vaša tapiserija visi na nečemu, odnosno ako pravite ukrasnu za zid, tada kao na slici ispod provucite štapić koji će je držati. Veličina tapiserije će biti malo manja od rama, pa na taj način vršite i izbor rama koji želite.

tkanje tapiserija
Foto: http://www.gatheringbeauty.com/

Veoma je važan početak tkanja. Započnite tako što ćete uvući vunu u iglu za vunu i naizmenično (jedna nit gore, jedna dole) provući vunu preko potke (vidi sliku dole). Kada provučete, uz pomoć viljuške ili češlja “sabijte” ovu nit skroz dole kako biste započeli novi red. Novi red ide suprotinim provlačenjem od prvog ( i tako svaki sledeći ). Ukoliko je nit potke iznad u prethodnom redu, u ovom će biti ispod itd. Nakon nekoliko redova i lepog zatezanja, niti će se već same namestiti kako treba da provlačite. I ne zaboravite da uvek morate da provlačite što dužu nit, jer početak vezujete na potku a ostalu dužinu stalno provlačite sa iglom dok ne potrošite sve.

tkanje tapiserija 2
Foto: http://www.gatheringbeauty.com/

Nakon nekoliko redova, vaša potka će već imati lep izgled, a na sve to možete dodati i zanimljiv detalj, tako što ćete drugom bojom početi da “pletete” oko niti kao što je na slici dole:

tkanje tapiserija 3
Foto: http://www.gatheringbeauty.com/

Osim promene boje vunice, i mustre tkanja, možete dodati i dimenzionalnost tkanju tapiserije tako što ćete mestimično ubaciti zavezanu vunicu (kao na slici dole). Na ovaj način, vaša tapiserija će dobiti “resice”.

tkanje tapiserija 4
Foto: http://www.gatheringbeauty.com/

Kada ste završili sve što ste planirali, vunicu koja je prebačena preko rama (i/ili zakačena na ekserčiće), možete iseći i zavezati oko drvenog štapa koji ste podmetnuli:

tkanje tapiserija 5
Foto: http://www.gatheringbeauty.com/

Ideja preuzeta sa http://www.gatheringbeauty.com/2014/07/diy-woven-wall-hanging.html

Tkanje tapiserija može da vam donese ne samo lep ukras za vaš zid, već na ovaj način možete napraviti zanimljive futrole za mobilni, torbice i sl. Potrebno je samo da istkane komade sašijete i da dobijete neki gotov predmet. Nije loša ideja za neki personalizovani poklončić? Ako svemu dodamo i po neko dugmence, ukras i sl, onda našoj mašti nema kraja.

Leave a Reply