Uradi sam – vodene boje

vodene-boje-1
FotoCredit: http://www.designsponge.com/

Imate mališane u kući i ne znate kako da ih zabavite? Ježite se od kineskih boja i bojica, i ne znate kako da im obezbedite nešto što im sigurno neće naštetiti čak i kada strpaju u usta da malo probaju? Mi onda imamo super rešenje za vas – uradi sam- vodene boje! Trebaće vam malo vremena da ih napravite, ali barem ćete biti sigurni da ono čime se vaše dete zabavlja dok možda ne gledate, neće moći da mu našteti.

Uradi sam – vodene boje – potreban materijal

Za izradu vodenih boja u kućnoj radinosti biće vam potrebno sledeće:

  • 1/2 šoljice praška za pecivo
  • 1/4 šoljice kukuruznog skroba (ili gustina)
  • 1/4 šoljice sirćeta
  • 1 kašičica kukuruznog sirupa*
  • prehrambene boje
  • plastična posuda za led (kockice leda)

* kukuruzni sirup je veoma teško pronaći kod nas, možete pogledati u prodavnicama zdrave hrane. Ipak, kako vas nedostatak ovog sastojka ne bi obeshrabrilo, kukuruzni sirup veoma lako možete zameniti šećernim sirupom koji se pravi od 2 šoljice kristal šećera,3/4 šoljice vode, 3/4 kašičice vinskog sirćeta, prstohvat soli. Sve pomešati, poklopiti i kuvati 3 minute. Posle otklopiti i kuvati dok se ne zgusne, ne sme da požuti. Kada dobije gustinu meda – gotovo je!

Uradi sam – vodene boje – proces pravljenja

Sve sastojke spojite (bez prehrambene boje), spojite u jednu plastičnu posudu. Odmah nakon spajanja, smesa će početi da penuša. Uz pomoć viljuške mutite tako da se masa izjednači i postane glatka. Ukoliko ne budete brzi sa mešanjem, smesa se može veoma stvrdnuti i nećete biti u mogućnosti da je kasnije izmešate.

vodene-boje-2
FotoCredit: http://www.designsponge.com/

Kada ste izmešali smesu, raspodelite je u plastičnu posudu za led tako da svuda bude jednaka količina.

vodene-boje-3
FotoCredit: http://www.designsponge.com/

Potom, u svaku “ćeliju” dodajte malo prehrambene boje i sa čačkalicom dobro umešajte kako bi se ujednačila.

vodene-boje-4
FotoCredit: http://www.designsponge.com/

 

Vodene boje će morati da odstoje 3-4 dana kako bi se potpuno osušile i bile spremne za upotrebu. Kada se boje stvrdnu, njihova upotreba je jednostavna – baš kao i sa svim drugim vodenim bojama: pokvasite četkicu, umočite u boju i crtajte 🙂

Leave a Reply