Heklana traka za kosu

Sve češće viđamo kako mlade dame tako i devojčice da nose simpatične heklane trakice za kosu. Ove trakice ne samo da su divan modni detalj, one svakako greju i uši, pa su odlične tokom hladnih i vetrovitih zimskih dana. Naša prijateljca po kreativnosti, KAPICA ŠALOVIĆ, objasnila nam je kako nastaje heklana traka za kosu i kako je možemo sami napraviti za sebe ili svoje najmlađe.

Heklana traka za kosu – potreban materijal

 Da biste napravili ovu trakicu za devojčice,koja može da stiti od hladnoće i da drži kosu potreban je sledeći materijal:
  •  vunica ( u boji po želji )
  •  heklica
  •  igla
  • makaze
  • za cvetić vunica ( u boji po želji )

heklana trakica za kosu 1

Heklana traka za kosu – izrada

Pre početka rada, potrebno je izmeriti obim glave kao i širinu trake koju želimo da napravimo. Heklicom radimo bod za bod u širini koju odmerimo od glave.
heklana trakica za kosu2
Zatim okrećemo,ubodemo u prvi bod  i radimo dvostruki bod do kraja.Zatim se opet okrenemo i tako radimo 5 puta,a može i više redova,sve zavisi od veličine glave kao i koliko želite da Vam bude široka traka.
heklana trakica za kosu 3
Kada dodjemo do kraja isečemo duže vunicu,kako bi imali dovoljno da ušijemo traku.
heklana trakica za kosu 4
Zatim spajamo traku ,okrećemo je i sa unutrašnje strane ušivamo bod za bod.
heklana trakica za kosu 5
Traka je gotova!
heklana trakica za kosu 6

Heklani cvetić – izrada

Radimo heklani cvetić,potrebno je vunica u boji i heklica.Radimo bod za bod u dužini (radimo 40 boda a može i duže ukoliko želite veći cvet ) Uradimo 40 boda plus 3 boda.Zatim radimo prvi dupli bod i to preskočimo 3 boda pa onda,tako da taj bod dodje u 40 ti.U taj isti bod uradimo 5 puta dupli bod.Ona u sledeći bod radimo jedan običan bod.Tako radimo celim dužinom,5 u jednoj rupi,dupli bod,pa običan bod.Kada stignemo do kraja,isečemo malo duže vunicu,ucučemo iglu.Preklopimo sve to i lepo oblikujemo cvet pa ušijemo.
Na kraju cvet ušijemo na traku.
heklani cvetić heklani cvetić1 heklani cvetić2 heklani cvetić3 heklani cvetić4 heklani cvetić5
Srećno!!!
gotova trakica za kosu

Leave a Reply