Heklana traka za kosu

Sve češće viđamo kako mlade dame tako i devojčice da nose simpatične heklane trakice za kosu. Ove trakice ne samo da su divan modni detalj, one svakako greju i uši, pa su odlične tokom hladnih i vetrovitih zimskih dana. Naša prijateljca po kreativnosti, KAPICA ŠALOVIĆ, objasnila nam je kako nastaje heklana traka za kosu i kako je možemo sami napraviti za sebe ili svoje najmlađe.

Heklana traka za kosu – potreban materijal

 Da biste napravili ovu trakicu za devojčice,koja može da stiti od hladnoće i da drži kosu potreban je sledeći materijal:
  •  vunica ( u boji po želji )
  •  heklica
  •  igla
  • makaze
  • za cvetić vunica ( u boji po želji )

heklana trakica za kosu 1

Heklana traka za kosu – izrada

Pre početka rada, potrebno je izmeriti obim glave kao i širinu trake koju želimo da napravimo. Heklicom radimo bod za bod u širini koju odmerimo od glave.
heklana trakica za kosu2
Zatim okrećemo,ubodemo u prvi bod  i radimo dvostruki bod do kraja.Zatim se opet okrenemo i tako radimo 5 puta,a može i više redova,sve zavisi od veličine glave kao i koliko želite da Vam bude široka traka.
heklana trakica za kosu 3
Kada dodjemo do kraja isečemo duže vunicu,kako bi imali dovoljno da ušijemo traku.
heklana trakica za kosu 4
Zatim spajamo traku ,okrećemo je i sa unutrašnje strane ušivamo bod za bod.
heklana trakica za kosu 5
Traka je gotova!
heklana trakica za kosu 6

Heklani cvetić – izrada

Radimo heklani cvetić,potrebno je vunica u boji i heklica.Radimo bod za bod u dužini (radimo 40 boda a može i duže ukoliko želite veći cvet ) Uradimo 40 boda plus 3 boda.Zatim radimo prvi dupli bod i to preskočimo 3 boda pa onda,tako da taj bod dodje u 40 ti.U taj isti bod uradimo 5 puta dupli bod.Ona u sledeći bod radimo jedan običan bod.Tako radimo celim dužinom,5 u jednoj rupi,dupli bod,pa običan bod.Kada stignemo do kraja,isečemo malo duže vunicu,ucučemo iglu.Preklopimo sve to i lepo oblikujemo cvet pa ušijemo.
Na kraju cvet ušijemo na traku.
heklani cvetić heklani cvetić1 heklani cvetić2 heklani cvetić3 heklani cvetić4 heklani cvetić5
Srećno!!!
gotova trakica za kosu

Comments

comments

Leave a Reply