Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Istorija i nastanak polimerske gline  (Pročitano 7470 puta)
Nena Katherine
Gost
« poslato: Јул 30, 2008, 10:17:48 »

Za pocetak malo dosadnih podataka i malo istorije, da se lepo upoznamo sa materijalom. Tekstovi su skinuti s mog bloga (koji imate u potpisu), stavljam ih i ovde jer sam ih sama pisala.
Polimerska glina je plastični materijal koji je napravio čovek. To je vrsta gline čija je osnova sintetički polimer polivinil hlorida. Potpuno je drugačija od prave gline, a tako se zove zbog slične mekoće. Polimerska glina je sastavljena od polivinil hlorida (PVC), boja ili pigmenata i plastifikatora koji joj daje mekoću dok se ne ispeče.
Jedan je od najprilagodljivijih medijuma za rad koji je na raspolaganju modernim umetnicima. Laka je za upotrebu, pogodna je za sve starosne grupe (uz nadgledanje odraslih), dostupna je u mnogo predivnih boja, čak i sa specijalnim efektima. Nedavno sam saznala da se stalno vrši razvoj formule da bi se dobila mekša polimerska glina za lakše rukovanje starijih i dece.

Najraniju formu polimerske gline je pronašao Dr. Leo Hendrick Baekeland dok je tragao za sintetičkom zamenom za šelak (shellac). To se desilo u Njujorku 1907. godine kada je pomešao karbolnu kiselinu s formaldehidom. Proizvod je predstavljen širokoj javnosti 1909. godine na hemijskoj konferenciji. Bakelit se potom koristio za proizvodnju svega od telefonskih slušalica, preko imitacije nakita kao i za delove mašina i izolaciju u elektronici.
Podaci kažu i da je to zvanično prva pronađena plastika.
Zainteresovalo me je i to da je pravljeno mnogo nakita od bakelita, da postoje mnogi autentični primerci i da se time bave mnogi kolekcionari. A kao što videh ima i nekih koji se i danas bave. Postoje i sajtovi koji obrađuju ovu tematiku, ostavljam vam nekoliko linkova:
http://www.antiquingonline.com/Designers/bakelite.htm
http://www.bakeliteboutique.com/
http://www.morninggloryjewelry.com/shultz-bakelite-jewelry-aid-22.html
http://www.michellesvintagejewelry.com/products/bakelite.html
http://www.sassyclassics.com/bakelite.htm

No vratimo se polimerskoj glini. Priča ide ovako: iako je bakelit bio jako popularan fenolna baza sirovog bakelita je bila zapaljiva pa su ukinuti prvobitni kreativni setovi polimerske gline. Današnja polimerska glina je nezapaljiva i opisuje se kao ne-toksični umetnički materijal. Moderna polimerska glina je bazirana na plastičnoj masi za modeliranje koja je ponuđena Kathe Kruse, ranih 40tih godina prošloga veka, kao zamena za plastiku koju je bilo sve teže pronaći u prvim godinama II svetskog rata. Kathe Kruse je naime bila poznata po dizajniranju i izradi lutaka, porordica je imala fabriku. Ostavljam vam link da pogledate sajt, meni se jako svideo moto osnivača kompanije "Ruka prati srce…." !
http://www.kaethekrusepuppe.de/index.php?LANG=en&seid=30
Koliko sam ja shvatila oni su koristili ponuđenu plastičnu masu u fabrici ali je njena ćerka Maureen Kruse, koju su svi u porodici zvali Fifi, učinila poznatom. Ona je od te mase izrađivala minijature i mozaike. Ova masa je prodata Eberhard-Faberu 60 tih godina, pa iako je nije ona izmislila, nazvali su je FIMO po Maureen. (FIfi’s Modeling Compound).
A ima i još jedna priča: polimerska glina je postojala ovovj ili onoj formi od kasnih 30tih godina. Ideja se rodila u Nemačkoj gde je Fifi Rehbinder, izrađivač lutaka, imala problema s nabavkom materijala s obzirom na tadašnju političku situaciju. Dovitljiva žena je razvila plastičnu glinu koju je nazvala Fifi Mosaik i koristila je za pravljenje glava lutaka. Formula je prodata 1964.godine Eberhard Faberu i proizvođač je malo doradio i pretvori u FIMO brend polimerske gline. FIMO se prodavao prodavnicama igračaka u Evropi i prvobitno je služio kao dečija igračka ili za pravljenje lutaka i minijatura za kuće lutaka.

Nisam sigurna koja je priča istinita, ako to nije i ista osoba (!??!), a vi prihvatite onu koja vam se više dopada. (u medjuvremenu sam shvatila da to JESTE ista osoba tako da mozemo da zanemarimo ovu poslednju recenicu)

Kao što obično i biva, inovacije stvaraju imitacije pa su i drugi proizvođači želeli da naprave sličnu smesu kao što je Fimo.
Negde 50 tih godina prošlog veka jedna druga žena, Monika Resta, u Argentini razvila je jedan oblik gline koju je nazvala LIMMO. A bilo je i mnogih drugih. Npr. u Sjedinjenim Američkim državama Gordon Swenarton je radio sa vinilnim testom kojim ga je snabdevao njegov otac hemičar. Kompanija Zenit je tokom 60tih takođe "slučajno" pronašla svoju varijantu polimerske gline. Naime kompanija je napravila proizvod nazvan poliform za koji se nadala da ce moći iskoristiti kao izolacionu supstancu u industriji. Kako proizvod nije zaživeo, jedan posetilac kompanije je igrajući se komadom poliforma napravio skulpturicu i oduševio se. Kompanija je onda uvidela i druge mogućnosti primene ovog proizvoda. Poliform je prva verzija proizvoda danas poznatog kao polimerska glina marke "Sculpey". Prvo je prodavan u beloj boji, pa su umetnici sami morali da dodaju pigmente, a svoj sadašnji izgled i liniju boja dobio je tek 1984. godine.
Interesantna je i priča o tome kako se Fimo probio na američko tržište. Naime, porodica Shaup koja je 50 tih godina emigrirala iz Nemačke u Ameriku, dobila je početkom 70tih godina božićni poklon od bake iz Nemačke. U paketu se nalazio i paketić Fima. Gospođa Shaup je odmah bila oduševljena i počela je da pravi ukrase i figurice. I uskoro su prijatelji i susedi počeli da zapitkuju od čega ona to pravi i odakle je nabavila. Ona i muž su uvideli potencijal Fima i 1975.godine počeli da ga uvoze. Takođe su demonstrirali mogućnosti Fima prodavcima i prodaja je uspešno počela.
Sličan proizvod, Cernit, je nastao 1970. godine u Čehoslovačkoj. Napravio ga je profesor univerziteta u Pragu koji je takođe izrađivao lutke. Proizvod se sada izrađuje u Nemačkoj i ima ga u mnogo boja.
U početku je polimerska glina korišćena kao dečija igračka, čak su i firme koje su se bavile nabavkom umetničkog materijala razmišljale na isti način. Sve je ostajalo na zabavi za decu ili veoma skromno u korišćenju za izradu lutaka, zapravo glava i lica i izrada minijaturica za kuće za lutke i manjih ukrasa.
Ali potom su do Fima došli i umetnici. A umetnici ponekada vide primenu i tamo gde drugi ne vide.
« Poslednja izmena: Јул 31, 2008, 09:50:43 Nena Katherine » Sačuvana
Shishka
Administrator
Počasni član
*****

Karma: 70
Van mreže Van mreže

Poruke: 2971


monadikos.jewelry@hotmail.com
WWW
« Odgovor #1 poslato: Јул 30, 2008, 02:30:52 »

U početku je polimerska glina korišćena kao dečija igračka, čak su i firme koje su se bavile nabavkom umetničkog materijala razmišljale na isti način.

dok nije nama pala šaka...eto kada je neko kreativan.. Pa zamislite koji su biznis sada napravili.. Ima li dela planete gde nisu čuli za polimerne gline? Bile one premo, sculpey, ili fimo?
Sačuvana

joe*
Počasni član
*****

Karma: 12
Van mreže Van mreže

Poruke: 1418


joehandmade@hotmail.com joehandmade@yahoo.com
WWW E-mail
« Odgovor #2 poslato: Јул 30, 2008, 02:37:03 »

ili, u domatjoj radinosti-beolin!

stvarno chudo jedno shta se izrodilo iz jedne ideje...
pa realno, napravili su BUM!
koliko je samo raznih tehnika u izradi nakita 'izmishljeno'...
ja bih jako volela kada bi makar mali deo tih tehnika na ovom forumu obradili...
to bi bash bilo lepo.
Sačuvana
Shishka
Administrator
Počasni član
*****

Karma: 70
Van mreže Van mreže

Poruke: 2971


monadikos.jewelry@hotmail.com
WWW
« Odgovor #3 poslato: Јул 30, 2008, 02:47:01 »

Pa ja ih obrađujem, ali sam izgleda jedina  grin
inače ima toliko toga, da ni nemam vremena da sve prevodim i skidam slike, ali kako stignem, tako ide  wink
Sačuvana

joe*
Počasni član
*****

Karma: 12
Van mreže Van mreže

Poruke: 1418


joehandmade@hotmail.com joehandmade@yahoo.com
WWW E-mail
« Odgovor #4 poslato: Јул 30, 2008, 03:51:16 »

svechano obetjevem da tju i ja da se aktiviram po tom pitanju!
 grin
 angel
Sačuvana
mojrucnirad.com
   

 Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: