Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Beadwork  (Pročitano 57111 puta)
cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« poslato: Јун 14, 2009, 11:10:03 »

Beadwork ili "rad perlama" veoma je širok pojam koji podrazumeva sve vrste nizanja perli i to ne samo u svrhe pravljenja nakita. Ja bih se ovde osvrnula na pletenje perlama koje je veoma kompleksno za razliku od prostog nizanja. Osnove su iste - treba ti igla, nit i perle, uglavnom i kopča, ali ponekada ona i nije neophodna. Razlika je u postupku i, naravno, konačnom rezultatu. Svako može da niže perle. Svako sa dobrim vidom i sigurnom rukom može da plete perle. Dosta strpljenja je poželjno, ali ne i neophodno - pletenje perlama nas uči strpljenju.

Hajde da krenemo od osnova - igle, niti i perli.

Perle

Bez perli nema pletenja perlama. Mogu biti najrazličitijih veličina, oblika, boja i materijala. Najbolje su staklene, ali ni plastični "biseri" nisu loš izbor. Za pletenje perlama se koriste perle pravilnih, ujednačenih oblika - okrugle, elipsaste, fasetirane, cilindrične, cevčice (bugle) i sitne (seeds). Veličine seed perlica se označava brojem - što je broj manji, perla je veća. Najveće su #6 (E perle) i one su promera oko 4-6 mm. Uobičajeno se za rad koriste veličine #10 i #11 koje su prilično sitne - oko milimetar u prečniku. Cevčica ima u nekoliko veličina - 3, 5, 7, 10, 12 (...) 25 mm. Sigurno ima i dužih, ali ja ih kod nas nisam videla. Standardne seeds su oblikom najsličnije krofni, ali manje kvalitetne (turske, kineske, izraelske) variraju i u obliku i veličini. Japanci imaju poseban oblik tih sitnih perlica koje podsećaju na veoma kratke cevčice. Najpoznatije su Delicas (Miyuki) i Treasures (Toho). Među krupnijim perlama su najcenjenije Svarovski fasetirane i murano perle. Obične češke staklene perle koje se kod nas mogu naći uglavnom su zadovoljavajućeg kvaliteta. Njihova veličina je određena prečnikom izraženom u milimetrima. Veoma je važno znati veličinu perli jer za određene projekte treba da se uklapaju različite veličine kako bi se postigao određeni efekat. U drugim projektima je neophodno da perla ima dovoljno veliki otvor kako bi nit mogla da se provuče tri ili više puta. Treba isprobati različite mogućnosti.

Još jedna važna stvar prilikom izbora perli je njihova boja. Nemam nameru da ovde govorim o ukusima i izboru boje već o pojedinim premazima koji se koriste na perlama, a koji mogu da se ogule, izgrebu ili jednostavno speru.
Perle bojene iznutra - silver lined (SL), gold lined (GL) ili color lined (CL) perle su prozirne, a otvor im je sa unutrašnje strane premazan srebrnom, zlatnom ili nekom drugom bojom. Kvalitetnije perle imaju premaze koji zaista sadrže plemenite metale te su trajniji. Na običnim perlama kakve se kod nas mogu naći ta boja je veoma nepostojana i počinje da se guli već prilikom drugog prolaska kroz perlu. Češke perle su ipak u ovom slučaju kvalitetnije od turskih.
Aurora borealis (AB) perle - sigurno ste videli perle koje imaju odsjaj u svim bojama duge. Mogu biti i prozirne i neprozirne, sjaj im može biti diskretan, a i veoma intenzivan. Za ovaj efekat se koriste posebni premazi sa spoljašnje strane perle te njegovu postojanost treba testirati - protrljajte dlanove dok vam se ruke malo ne oznoje, a onda tako znojavim rukama protrljajte nekoliko perli. Da li se sjaj skinuo? Ja do sada nisam imala loše iskustvo ni sa turskim ni sa češkim AB perlama što možda znači da imam sreća, a možda da su one zaista kvalitetno proizvedene.
Metalik perle - neije potrebno objašnjavanje, ali je neophodno testirati ih. Negde je boja stavljanu u staklo, a negde kao premaz. Češke metalik iz Sveta perli su postojane. Turske neke jesu, a neke nisu (cevčice i cilindrići su postojani, seeds nisu).
Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #1 poslato: Јун 14, 2009, 12:52:18 »

Nit

Nit može biti monofilamentna (jedna nit - ribarski konac) ili polifilamentna (više upredenih niti - konac za šivenje), sintetička ili od prirodnog materijala, elastična ili neelastična. U zavisnosti od toga šta pravimo moramo izabrati najbolju moguću nit. U svetu postoje specijalizovane perličarske niti i neke standardne koje se prodaju pod posebnim nazivima (i verovatno većoj ceni). Najpoznatiji su Nymo i Syamide, delimično elastične polifilamentne sintetičke niti koja se uvrću i upetljavaju manje od većine drugih niti. Na žalost, kod nas se ne mogu naći. FireLine i PowerPro se takođe često spominju u online projektima - to su polifilamentne niti obložene najlonom, poput sajle samo što umesto čelika sadrže sintetičke niti. Mi se ovde možemo zadovoljiti principom pomoću štapa i kanapa - dakle u obilazak prodavnica sa koncima. Vredi znati sledeće stvari:
- svila se isteže
- pamuk i drugi prirodni materijali trule
- najlon vremenom postaje krt
- sajla i žica se koriste samo za veoma čvrste projekte i teške perle
- biseri za čvorovanje se nižu na što deblji konac
- elastične niti se najteže vezuju
- što je konac tanji, to je rad mekši - odredite koliko krut/mekan treba da bude gotov proizvod kako biste odabrali odgovarajuću nit

Niti koje ja koristim su pecački najlon od 0.2 do 0.3 mm za čvrste projekte i za one koji moraju uvek imati jasan oblik (davilice, handflower, minđuše), zatim debeo poliesterski konac za stvari koje treba da budu mekane, ali i da imaju jasno određen oblik (većina mojih ogrlica je pravljena na ovkvom koncu). Tanak poliesterski konac je nešto što sam od skora počela da koristim. ne zato što sam želela nego ovaj debeli konac ne mogu da nađem u odgovarajućim bojama sem na špulnama od više stotina metara (što je malo previše). Ispostavilo se da ovaj tanak konac (kao klasičan za šivenje) predvostručen daje prijatno mekane narukvice koje nežno obavijaju zglob, a opet nisu bezoblične. Zgodan je za projekte koji zahtevaju da se kroz perlu prođe više od tri puta. Prstenje radim isključivo na elastičnoj niti. Zaboravite onaj okrugli lastiš - to puca i truli da se ne isplati kupovati ga uopšte. U Svetu perli imaju neku raznobojnu polifilamentnu gumu koja prolazi bez problema i kroz najsitnije perlice, ali se meni nešto mnogo kida i osipa. Lepo se vezuje. Ipak mi je draži silikonski konac - jedna nit, bezbojan, dovoljno elastičan i fino se vezuje. Sajla koju prodaju u Svetu perli je sasvim zadovoljavajuća. Koristila sam je kao osnovu za privezak na Deep purple ogrlici, a biće od toga i nekih minđuša. Ne plete se sajlom, ali ona služi kao osnova koja daje dobar oblik.
Sačuvana

bebaca
Počasni član
*****

Karma: 78
Van mreže Van mreže

Poruke: 1435« Odgovor #2 poslato: Јун 14, 2009, 02:14:54 »

 
Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #3 poslato: Јун 14, 2009, 03:31:18 »

Idemo dalje.

Igle

Igle za nizanje perli se ponekada na prvi pogled ne razlikuju od običnih šivaćih igala, ali razlika postoji. Obične igle za perlice su tanje i elastičnije. A postoje i neke druge razlike među njima.

U Svetu perli su imali engleske igle za veće perle (odnosno za perle sa većom rupom). Engleske igle su veoma dugačke i imaju minijaturnu ušicu. Kroz tu ušicu maltene ne može da se provuče konac nego se provlači nit finog najlona (0.1 ili tanji) ili svile i od toga se pravi omčica kroz koju se udeva konac (omča vam služi kao ušica igle).

Ja najčešće i najradije koristim staru englesku iglu broj 12 kupljenu u Češkoj. Igla se odavno polomila. Sada je dugačka svega tri santimetra što je meni veoma zgodno jer duge igle se koriste za nizanje, a za pletenje se koriste kratke. A pošto je na ovoj mojoj polomljen vrh, tupa je i ne dešava mi se da "prošijem" kroz nit kada prolazim kroz istu perlicu po drugi, treći, n-ti put.U Češkoj sam svojevremeno kupila i klasičnu iglu za perle. Ona je nešto duža od obične šivaće igle broj 12, nešto je tanja i mnogo elastičnija. Ali, avaj, bila je kratkog veka. Cela ušica se odvalila (to je taj čuveni nemački kvalitet). Takve igle mogu da se nabave kod nas (pozamanterija Princeza - Takovska 13 ili 15) i nisu skupe, ali se prilično brzo iskrive i mogu da puknu kada pokušate da ih ispravite. Ali pošto zaista nisu skupe (dvadesetak dinara) nema ni potrebe za ispravljanjem. Kada se toliko iskrive da ne možete da ih koristite, samo uzmete novu. Njihova ušica je uzana i treba mnogo strpljenja da bi se udenuo neki jači konac.Zatim su tu uvijene igle. One imaju veliku ušicu, ali sama igla nije izlivena od čelika nego je napravljena od uvijene čelične žice koja je na vrhu spojena u veoma oštar špic. Ovu iglu sam uspela da nađem kod Stele. Mana? Veoma je dugačka za pletenje perlama i lako se krivi. Prednosti? Nije vam potrebno čudo da biste udenuli konac i odlična je za nizanje perli. Ušica se inače skuplja dok prolazi kroz perlu. Moja igla ima ušicu poput ove na prvoj slici, ali, naravno, nije zakrivljena već je sasvim prava.A tu je i san mojih snova. Igla-ušica. Cela igla je ušica. Napravljena od dve čelične žice spojene na krajevima. Mogu se koristiti i za sitne perle, ali njihova najbolja primena se vidi tek kada želite da satensku, plišanu ili organdinsku traku provučete kroz perlu. Nisam ih videla kod nas, ali se nadam da ću uspeti da zadovoljim svoju želju i da nabavim i ovu iglu.

Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #4 poslato: Јун 15, 2009, 06:46:59 »

Pored obih neophodnih stvari možda će nam ustrebati razne metalne komponente - kopče, udice za minđuše, tupe igle, lančići, spliteri, spejseri, francuski kalemi...

Kopče ne spadaju u obavezne stvari jer neki komadi nakita ne zahtevaju kopču (prstenje), neki se mogu napraviti bez kopče (čvrste narukvice i dugačke ogrlice), a u nekom trenutku ćete shvatiti da vam nijedna kopča ne odgovara za taj projekat pa ćete napraviti kopču od perlica.

Tehnike pletenja perlama

Peyote

Pejot je jedna od prvih tehnika koju beaderi nauče. Ja tu tehniku nikada nisam savladala iz nekoliko razloga - prvi je što su naše perlice izrazito nejednakih veličina pa se ne uklapaju kako treba, drugi je što volim da krvnički zategnem konac pa mi se rad iskrivi na jednu stranu, a treći (i ključni) je taj što mi se ne dopada. Ja tehnike pletenja delim na čipkaste i pune i te pune meni nisu preterano atraktivne. Pejot podseća na nizove rajsferšlusa, mada gotov proizvod svakako može nekome ličiti na naslagane ciglice.

Nikada više pejot cica maca :DUputstva:

Ravan paran peyote
Ravan neparan peyote
Proširivanje i sužavanje
Okrugli
Ceo sajt posvećen ovom bodu
Skraćena uputstva
Video - cevast pejot
Video - ravan pejot
Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #5 poslato: Јун 16, 2009, 06:11:47 »

Brick

Brick, kako mu i ime kaže, izgleda kao pravo ređanje ciglica. Za razliku od pejota gde se novododate perle povezuju sa radom provlačenjem konca kroz staru perlu, brick se pravi tako što se nove perle povezuju sa starom niti. Ovaj bod je, poput pejota, tradicionalan indijanski bod. Sreće se pod imenima Šajen/Čejen (Chayenne) i Komanč (Comanche). Brick po prirodi stvari daje rad u obliku trougla, ali naravno da trougao nije jedino što se na taj način može napraviti. Ali taj prirodni trougaoni oblik je dušu dao za minđuše.

Nikada više brick minđuše :DOdlično video uputstvo za brick
Uputstvo za osnovni brick, proširivanje i sužavanje
Cevasti brick
Kvadratni oblik
Trougao i romb
Okrugli brick
Varijacije na temu
Video uputstvo
Narukvica
Konoplja minđuše
Prazna brick šema za dizajn dezena
« Poslednja izmena: Јун 16, 2009, 06:38:22 cayca » Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #6 poslato: Јун 16, 2009, 06:43:15 »

Netting

Netting je jednostavna tehnika kojom se dobija mrežast rad. Zaista je veoma jednostavna, a pri tome se može modifikovati do mile volje. Raditi horizontalno ili vertikalno, a konačni proizvod, kao i kod drugih pravilnih bodova, može biti ravan, okrugao ili cevast. Kada se radi slobodnije, nepravilno može dati bilo koji oblik.

Vertikalni i horizontalni netting sa produžavanjem i skraćivanjem. Vertikalni rad daje špic koji ide preko šake dok je horizontalan rad dao narukvici dužinu.Slobodan netting i afrička mrežaRavan i okrugli netting
Cevasti
Jednostavna narukvica
Jednostavna ogrlica
Ista ogrlica sa cevastim perlama

Ševron

Ševron ili cik-cak bod je najjednostavnija varijanta horizontalne mreže koja se vertikalno može proširivati, a uz pomoć detalja i ukrasiti.

Običan ševron i proširivanje
Sačuvana

bebaca
Počasni član
*****

Karma: 78
Van mreže Van mreže

Poruke: 1435« Odgovor #7 poslato: Јун 17, 2009, 12:11:10 »

Javljam se samo da te pohvalim 
Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #8 poslato: Јун 17, 2009, 01:32:27 »

 

Javljajte se i sa pitanjima jer ja inače ne znam šta da pišem, šta da dodam, da li da detaljno objašnjavam ili su linkovi dovoljni.

Pletenje pod pravim uglom

Pletenje pod pravim uglom ili R.A.W. je moja omiljena tehnika. Jednostavna je, daje veoma raznovrsne rezultate i to je ono u čemu se ja pronalazim. Najjednostavnije gledano, nižu se po četiri perle koje međusobno stoje pod pravim uglom (okrugle prave krstić, duguljaste kvadratić). Ovakav rad veoma podseća na goblen. Naravno, može se upotrebiti bilo koji broj, veličina i oblik perli i tada se dobijaju najrazličitiji mogući rezultati. Maltene da se ne prepozna da je to ta tehnika. Ko voli "gušće" površine treba da pravi RAW sa što manje perli. Ko voli otvoreniji izgled će uzimati više perli.

Moje omiljene ogrlice i narukvice su pravljene upravo na ovaj način.Neprepoznatljivi RAWOsnova
Novi red
Proširivanje unutar rada
Proširivanje ivica
Sužavanje
RAW od osam perli
Video
Sačuvana

bebaca
Počasni član
*****

Karma: 78
Van mreže Van mreže

Poruke: 1435« Odgovor #9 poslato: Јун 17, 2009, 05:52:54 »

Za sad nemam pitanja, sve mi je jasno. Jos pohvala 
Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #10 poslato: Јун 19, 2009, 05:58:49 »

Dobro. Sve dok ne pišem samoj sebi, u redu je.

Cvetići

Daisy chain je sam po sebi odličan projekat za početnike, a za već verzirane majstore je zgodna osnova za bogatije ogrlice ili narukvice. Sastavljen je od jednostavnih cvetića od perli, ali samo od izbora boja zavisi da li će se ti cvetići i videti. U tradicionalno Potawatomi varijaciji, cvetići se uglavnom ne prave vidljivima.

Otvoren


Zatvoren


Otvoren cvetni niz
Cvetni niz sa listćima
Zatvoren niz - korak po korak
Varijacije
Cik-cak varijanta
Potawatomi bod
Narukvica sa kristalima
Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #11 poslato: Јун 20, 2009, 07:18:13 »

Riblja kost

Ovo je afrički bod kod koga perlice stoje pod takvim uglom da daju efekat riblje kosti. Kao i kod brick boda, počinje se pravljenjem "merdevinaste" baze, a ostalo je jednostavno ponavljanje.

Jednostruka riblja kostOtvorena cevasta riblja kostObična ravna riblja kost
Drugačiji završetak reda
Cevasta riblja kost
http://Lepezasta riblja kost
Visuljci
Video
« Poslednja izmena: Јун 20, 2009, 04:16:02 cayca » Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #12 poslato: Јун 20, 2009, 04:39:57 »

Spirala

Spiralni bod je veoma zahvalan jer se brzo pravi i dobro izgleda i sam po sebi i ukrašen. Neophodno je voditi računa o debljini niti i širini rupe na centralnim perlicama jer nit treba da prođe više od tri puta kroz svaku od tih perli. Najjednostavnije gledano, spiralni bod je niz centralnih perli okruženih perlama druge boje ili veličine koje se spiralno uvijaju. Ako su centralne perle dovoljno velie moguće je napraviti dvostruku, pa čak i trostruku spiralu. To ne znači da pravite dve ili tri spirale nego da će spirala biti gušća. Upotrebom perli različitih boja, veličina i oblika se dobijaju zapanjujuće drugačiji rezultati.Spiralni bod
Video
Dvostruka spirala
Sačuvana

bebaca
Počasni član
*****

Karma: 78
Van mreže Van mreže

Poruke: 1435« Odgovor #13 poslato: Јун 25, 2009, 04:31:43 »

Ovaj spiralni mi je spansko selo (Jani ni ne pokazujem), ali cekamo ima li jos. Samo da se zna 
Sačuvana

cayca
Počasni član
*****

Karma: 44
Van mreže Van mreže

Poruke: 559WWW E-mail
« Odgovor #14 poslato: Јун 26, 2009, 08:18:54 »

Bebo, nije špansko selo, veruj mi. To je prva stvar koju sam pokušala da napravim i uspela sam (pa sam je posle raskantala). Fora je u tome što se za spiralu svakako koriste krupnije perle kako bi igla i konac (ili najlon u mom slučaju) mogli da prođu dovoljan broj puta, a to je praktično za te projekte za decu. Daj joj da napravi jednu narukvicu na najlonu (da se ne izbode iglom), ali imaj u vidu da spiralni bod traži mnogo, mnogo niti tako da ćete morati da dodajete nit.

Istini za volju, postoji veoma mnogo spiralnih bodova, ali je većina njih varijacija ili na ovu spiralu ili na cevasti peyote.

Evo linkova sa uputstvima za jednostavnije radove:

Strana 1
Strana 2
Strana 3
Strana 4

A ovo je link sa uputstvima koji je Oggy velikodušno podelila sa mnom, a ja ga prosleđujem dalje. Biće toga još, samo da vidim kako ću da ih sortiram.

http://centperles.canalblog.com/archives/schemas_a_a_d_/index.html
Sačuvana

mojrucnirad.com
   

 Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: