mojrucnirad.com

MATERIJALI I TEHNIKE => Staklo => Temu započeo: jukicastar Јануар 22, 2009, 11:26:54Naslov: Muransko staklo -faze rezanja pečenja i izrade
Poruka od: jukicastar Јануар 22, 2009, 11:26:54
(http://www.postimage.org/aVc5TTS.jpg) (http://www.postimage.org/image.php?v=aVc5TTS) (http://www.postimage.org/gx61i_r.jpg) (http://www.postimage.org/image.php?v=gx61i_r)

MURANSKO STAKLO KROZ POVIJEST

Muransko staklo, poznatije kod nas kao Venecijansko staklo od davnine je poznato kako po svojoj lepoti tako i po tradiciji koju je kroz  vreme steklo i sačuvalo.Do dana današnjeg bilo je i ostalo staTUSNI SIMBOL,SIMBOL FINOG UKUSA,..I NIMALO JEFTIN UKRAS.Njime su se nekad davno kitile dame na dvorovima ,a danas to čine mnoge javne ličnosti.Cijela ta FAMA;Venecija...njena povijest...murano je sve to pratio ...uvek prisutan....Davno ,davno ranije neko je vreme čak postojao zakon koji je naglašavao da če odaja tajne izrade murana biti kažnjena smrtnom kaznom!U želji da se tajna sačuva svi "MAESTRI"  PREMJEŠTENI SU NA OTOČIČ KRAJ vENEZIE na MURANO.(OTUD I IME),gdje su maestri dalje nastavili raditi i živiti,održavajući tako živu tradiciju stakla koja se u tom stilu održala do dana današnjeg.No kapitalizam,modernizacija i sve što je popratilo prošlo stolječe djelovalo je i na njih a murano je vremenom ipak probio van Venecijanskih zidova i proširio se svetom.Još uvek bez obzira na proboj  na svjetska tržišta MURANO je NAJCJENJENIJE staklo na svetu.To je staklo sa pričom....misterijom...staklo s bogatom prošlosti..
         
     A ZA MENE STAKLO SADAŠNJOSTI I BUDUČNOSTI :dance2:  :dance2: :dance2:


Naslov: Odg: Muransko staklo
Poruka od: Dana Јануар 23, 2009, 11:19:48
Divno!Moja kuma je dobila od muza na poklon prelepi privezak sa cveticima i znam da je bio  :money:
Izvini meni neukoj,ne zelim da vredjam:muransko staklo prolazi kroz neku posebnu obradu ili se khm-khm,placa i ime i tradicija?


Naslov: Odg: Muransko staklo
Poruka od: jukicastar Јануар 23, 2009, 10:48:47
Istina je da se s muranom malo teže radi nego s drugim staklima,al istina je i da plačaš ime tradiciju i VENEZIU! Ipak... POKLON IZ VENEZIE je poklon iz Venezie..a i samo staklo (materijal)  pet puta je skuplje od drugih stakla..boje su ŽIVE..(BAREM IH JA TAKO DOŽIVLJAVAM).,Murano nije ni dostupan,tek tako i bilogdje..i drži cenu-oduvek!A ko što sam gore u tekstu i rekla označavo je i status..poziciju-ne svako može da si ga priušti-pa uostalom ko ni mercedes-AL koga briga,ja osobno murano radim iz ljubavi -ne mora nikad u životu da imam murano luster od 2500evra al ću zato uvek da si izradim novi murano privesak koji če  da me veseli ,kojeg ču pokazat meni dragim ljudima ,dobit pokoju pohvalu i bit sretnija nego s lusterom koji skuplja prašinu i pokazuje moju što?..neznam ni ja...al daleko sam otišla to je neka druga tema. U svakom slučaju lep poklon je dobila to ne sumnjam.


Naslov: Odg: Muransko staklo
Poruka od: Dana Јануар 24, 2009, 09:41:17
U pravu si:poklon iz Venecije ima svoju posebnu draz.Kako i ne,kada dolazi iz bajkovitog grada.
A,staklo u boji prica carobnu pricu.Oduvek mi se dopadalo kako se svetlost prelama kroz njega.


Naslov: Odg: Muransko staklo
Poruka od: Shishka Јануар 28, 2009, 10:43:50
pa svaka čast na kratkom kursu i murano staklu :jupi:
to je baš zanimljivo!! :cheesy:
ja sam inače totalni laik za ovu tematiku :rolleyes:


Naslov: Odg: Muransko staklo
Poruka od: Donda Фебруар 06, 2009, 10:40:05
Prelepo jukice! Meni je murano staklo predivno i volela bih da imam neku ogrlicu ili bar neke vece perle od murano stakla.Kao honorarni posao dok sam studirala bilo mi je pravljenje mindjusa od murano stakla.To sam radila za jedan bracni par iz Beograda i oni su ziveli od prodaje tog nakita.Secam se da im je ceo stan bio pun ovih perli.Vise se ne secam kako sam ih nizala, znam samo da sam imala posebnu tanku iglu i jak, a tanak konac.Postojala je tacna shema po kojoj se radilo.Perlice su bile sitne okrugle u kombinaciji sa kracim i duzim cevastim perlama.
Inace imam i jednu predivnu figuru pajaca koju sam dobila daaaavno davno za rodjendan.Visoka je nekih 20-ak cm i jako je teska.Inace je prelepa.Da, imam i jedan komplet casa s bokalom od murana...eto, raspisah se ja!  :trep:


Naslov: Odg: Muransko staklo
Poruka od: jukicastar Фебруар 07, 2009, 04:27:24
 čoveče ..još malo ..pa više i od mene ... :valja: :valja: :valja: e sad si me motivirala .. odo u dekoracije  :grin:


Naslov: Odg: Muransko staklo
Poruka od: jukicastar Фебруар 07, 2009, 08:36:17
 (http://www.postimage.org/Pq1wDR80.jpg) (http://www.postimage.org/image.php?v=Pq1wDR80) (http://www.postimage.org/Pq1wG6j9.jpg) (http://www.postimage.org/image.php?v=Pq1wG6j9) U ovim kartonima nalaze se tkz. LASTRE- ploče  površine 60- 100 od muranskog stakla naravno.Od njih i od BACCHETA koje su na slici do ,nastaju svi moji radovi..


Naslov: Odg: Muransko staklo
Poruka od: SCARY Фебруар 07, 2009, 10:17:34
Glass rods... :love:
 "...da mi je,samo bar na tren...".... :volem:


Naslov: Odg: Muransko staklo
Poruka od: jukicastar Фебруар 08, 2009, 11:04:28
 :grin: -strpljenje je vrlina ... :exactly:


Naslov: Odg: Muransko staklo -faze rezanja pečenja i izrade
Poruka od: jukicastar Фебруар 09, 2009, 02:50:02
NEŠTO  REČI O MURANSKOM STAKLU KAO HOBIJU O NJEGOVOJ IZRADI I ALATU KOJI  NAM JE POTREBAN

 Za početak odma bi maglasila da je baviti se izradom predmeta od Muranskog stakla isključivo kao hobijem ..pa rekla bi ..gotovo nemoguć pothvat..(osim ako niste dobili na loto ili neko nasledstvo).Ovo se odnosi na tehniku zvanu FUZIJA  -da prvo to razdvojimo;
FUZIJA STAKLA -TEHNIKA JE KOJA SE IZVODI U PEĆI
BRENER(lampwork) TEHNIKA JE KOJA SE IZVODI NA BRENERU
(ONO ČIME SE SCARY BAVI)

Ove dvije tehnike ukomponirane zajedno mogu da daju neograničene mogućnosti ,prekrasne proizvode...naravno uvek računajući s time da je staklo koje se u izradi koristi kompatibilno (jednostavnije rečeno -isto).
Postoje stakla koja su kompatibilna jedno s drugim  i imaju iste potrebne vrednostiS time naš prijatelj Scary eksperimentira ) ,no ja ću ovde da govorim isključivo o MURANSKOME STAKLU -a ono na moju žalost ili sreću nije kompatibilno s nijednim drugim staklom...(mada su kinezi dosta blizu ...iz pouzdanih izvora čula.. :grin:)
FUZIJA je tehnika ,koju da biste izveli kao prvo treba da imate peć!
Sama peć stoji od 1500 eur pa na gore...moja konkretno koštala je cirka 2700 eur..
Ovde ćemo da naglasimo još jednu bitnu stvar ;Sav alat sve što sam pokazala  i što ću da pokažem još na ovom forumu ,nije kupljen preko noći  ..
To je konstantno ulaganje več četri godine dvoje ljudi  -mog  :srce: i mene u nešto što volimo i živimo...
..i ako želim i dalje da se bavim tim nimalo jeftinim sportom-murano..nemam izbora ..to je tako ..uzmi ili ostavi...
Znači rekla sam peč...zatim sama nabavka materijala je pa recimo ...mučenje jer kao prvo cene su astronomske a u mom slučaju ne radi se samo o ŠIPKAMA  već o pločama koje su kako sam već navela gore ;dimenzije60-100 pa treba to moći transportirati...Znači ne ostaje vam nego da kad krenete u nabavku spremite dobro novčanik ,živce i uzmete veču količinu...(naravno ako vam je i to uopće dostupno)
Iskreno ja sam to rešila s vremenom .. ali kao što sam već rekla to nije stvar koju može čovek da reši preko noći...(mada je rešiva)
Pretpostavimo sad da smo rešili peć i staklo ..Za daljnju izradu u fuziji potrebni su vam kalupi (raznorazni )ako mislite da pravite i tanjire ,vinkla raznorazna pomagala i naravno -dijamantni rezač..Ako sve to imamo možemo napred ..Da bi sve to ispekli ,mora da imamo i poseban prah koji ide obavezno na kalupe a služi za odvajanje stakla od istih-inače ništa od rabote...sve bi se polepilo...Cena samo tog praška (velika kanta) u veleprodaji gde ja uspevam da je kupim iznosi 160 evra..
Pretpostavimo da smo sve gore navedeno rešili...Imate OSNOVNE STVARI -za fuziju...

Nakon osnovnih..slede i one koje nisu osnovne ,al bez njih...opet ništa..to su  mlevena stakla .murine ,zlato ,listići buble -efekti, špageti zlatne prašine  itd itd...
No o tome ču drugi put jer me iskreno ruka zaboli od pisanje ...a kad sam pročitala tekst....ni sama ne mogu da verujem da sam sav taj put ja prošla ...a s tekstom i opisom  što je sve potrebno nisam došla ni do pola ...
Ostala je izrada -rezanje kad je staklo pečeno .brusilica da se isprave male nepravilnosti  i slično,flekserica za rezanje pečenih komada ,bušilica s dijamantnim glavama...i sve ovo zadnje navedeno -mašine su na vodu što znači da mora da imate posebnu prostoriji jer staklo je pesak koji kod brušenja u kontaktu s vodom..ne izgleda nimalo romantično ni zabavno ko gotov privesak na slici...
I da nekog ne uplašim ,reći ću i ovo ja ga volim obožavam staklo pa mi sve ovo navedeno ne stvara nikakav problem....jer želja da vidim kraj ..jača je od svega ovog ...

Da navedem za kraj (prvog dela  :valja:) moja je peč kupljena u Tapikeru-jest da je skuplji -al ima i servis za peć što je najbitnija stvar.Peć mogu da kupim i uvezem iz Italije to stoji ,al dok sve to uradite razlika je ...pa je još uvek ..al u slučaju bilokakvog kvara .....razlike više nema ..jer kudikamo je lakše nazvati servis da dođe ,nego nositi npr, peć nazad u Italiju na popravak-zato prijateljski savet za sve ulagače ;DVAPUT RAZMISLITE I PRESPAVAJTE ,PA TEK ONDA ODLUČITE ŠTO JE NAJBOLJE...jer definitivno ovo je ulaganje na duže staze i servis je jedna od  najbitnijih tačaka...
U Srbiji postoji Slovenska firma .koja surađuje sa jednom kvalitetnom talijanskom firmom i imaju sve za staklo pa i peći...(neznam im ime....al znam da ima)..

ZAKLJUČAK ZA KRAJ PRVOG DELA;
Naravno jasno je s obzirom da nisam dobila na loto i da nisam bogata naslednica ...da je u mom slucaju Murano više od hobija...Da bi mogli da opstanemo i da i dalje razvijamo svoje znanje ,ljubav prema tom staklu i najbitnija stvar;svoju kreativnost žrtvovali smo pojedine ARTIKLE  za daljnju prodaju i s time sačuvali svoj hobi spajajući tako ugodno s korisnim-nije uvek lako čovek radi još sto drugih poslova uz.. al na taj način uspevam da sam uvek u kontaktu s onom što me ispunjava ..i na kraj krajeva -TO JE MOJ IZBOR  :haha:


Naslov: Odg: Muransko staklo -faze rezanja pečenja i izrade
Poruka od: jukicastar Фебруар 22, 2009, 01:25:18
 izrada Muranskog stakla iz mase ... http://www.youtube.com/watch?v=nMjFDa0DO0A&NR=1


Naslov: Odg: Muransko staklo -faze rezanja pečenja i izrade
Poruka od: Donda Фебруар 22, 2009, 09:23:36
Jukice svaka ti cast na textu, ali pre svega na energiji i trudu! Posao je divan i napooran! Ali kao sto ti rece - kad se vidi finalni proizvod, zaboravljaju se muke.Tvoj sam fan, samo da znas :haha:! :jupi: :jupi:


Naslov: Odg: Muransko staklo -faze rezanja pečenja i izrade
Poruka od: SCARY Фебруар 22, 2009, 07:41:25
Ja samo da se nadovezem na sve ovo o muranskom staklu...U starim vremenima tajna stakla je bila "skupa"....tehnologija izrade i rada se ljubomorno cuvala.Murano staklari koji bi odali tajnu,a ima slucajeva da su i odlazili u druge drzave,bili bi likvidirani :undecided:...cak su postojali odredi ubica za te poslove....
 U sadasnje vreme,u vreme velikog tehnoloskog napredka,staklo nije vise nedostupno sto se kvaliteta tice...ne postoji nacin da se sakrije hemijski sastav stakla tako da postoje mnoge fabrike koje proizvode jako kvalitetno umetnicko staklo....
 Murano ostaje murano...da li je u sadasnje vreme bas toliko neprevazidjeno,vrlo je diskutabilno....ali ipak ostaje ime...koje jos uvek puno znaci i jako mnogo kosta...


Naslov: Odg: Muransko staklo -faze rezanja pečenja i izrade
Poruka od: Donda Фебруар 22, 2009, 11:23:34
Nemoj da nam neko Jukicu likvidiraaa!  :valja: Shala, shala! :grin:


Naslov: Odg: Muransko staklo -faze rezanja pečenja i izrade
Poruka od: jukicastar Фебруар 23, 2009, 08:43:39
..Još je uvek broj 1 u svetu ....istina stoljetna tradicija mnogo tome doprinosi ...ali ne radi se samo o tome ...Svako obojano Muransko staklo ima i drukčiji sastav ...svaka se boja dobiva iz različitih izvora ia zlata iz kobalta ,,ma neznam ni ja napamet ...mešanje tih stakala i efekti koji se dobivaju ....čistoča boje transparentnost ...još uvek nije niti jedno staklo dostiglo ... ....Inače da je drugačije cena bi mu već bila pala ...Mada ...postoje neka stakla druga  koja su  isto ....prekrasna ...na primer BAROCCO  ...više znan kao marmorizatto ...
Al ko što sam ti već rekla strpljenje je vrlina ... sve će ti bude jasno ....

A ti Donda draga moja  ...da me čuvaš.....mada nisam shvatila jel treba da me likvidiraju jer sam odala tajnu ...ili kao murano pa ima se ..jer u oba slučaja -molim da taj neko nastavi da mi plaća dva kredita i postanarski stan  :valja: :valja: :valja: :valja:...za one koji ostaju ... :valja: :valja: :valja: